Birkholm

Birkholm var noget for sig som den yderste ø i det gamle Drejø Sogn, og det er den såmænd også i dag under Ærø Kommune. I hvert fald i et halvt årtusind (når vi lige ser bort fra stenalderen) har et lille samfund af virksomme fiskere og landbrugere op til vore dage her fristet en udsat tilværelse på den fladeste og laveste af Det Sydfynske Øhavs i dag beboede øer. Her holdt mennesker sammen i medgang, men også i modgang af jævnligt den hårdeste slags. Det var et tæt sammenknyttet, men også imødekommende og gæstfrit samfund af mennesker, der let fandt anledning til fest og fornøjelse. Det var et samfund med sin egen kultur. Og der er stadig mennesker, der bærer den med sig i dag.

Vi beretter om liv og død, om diger og stormflod, havis og isvej, fiskeri, hjemmeslagtning og sidste læs, gamle bryllupsskikke og meget mere fra en lille ø med en stor historie.

Køb Danske Eventyrøer herunder, for at få adgang til hele guiden.

249kr

Den kan også downloades eller printes, efter køb.

Birkholm

Da de første rensdyrjægere efter istiden kom til landet for 14.000 år siden, var Birkholm ikke en ø, men en høj! De færdedes så at sige på bunden af Det Sydfynske Øhav i et udstrakt slette- og bakkeland. Det druknede senere i stenalderen, for 8.-9.000 år siden, i de vældige havstigninger fra smeltningen af den indlandsis, der indtil da stadig dækkede store landområder. Heraf opstod med tiden øhavet, som vi kender det i dag.
For at få adgang til dette indlæg skal du købe guiden.